Първото интервю на Владимир Путин пред журналист от САЩ – Тъкър

...
Първото интервю на Владимир Путин пред журналист от САЩ – Тъкър
Коментари Харесай

Интервюто на Тъкър Карлсън с Владимир Путин: Ето какво каза руският президент

Първото изявление на Владимир Путин пред публицист от Съединени американски щати  – Тъкър Карлсън, след началото на войната в Украйна стартира с „ бърз урок “ по история.

Снимка: Reuters

Обяснението му за нападението на Русия против Украйна потегли от IX век, мина през приемането на християнството, Полско-литовското кралство - Жечпосполита.

Стигайки до XIII в. (около 9 минути в изявлението – бел. ред.), Карлсън, който е историк по обучение, призна, че „ към този момент е изгубил визия къде тъкмо в историята се намират “.

Снимка: Reuters

„ За да не мислите, че си изобретявам нещо, ви давам тези документи. Това са копия от документи от архива. Тук са писмата на Богдан Хмелницки (Хмелницки оглавява казашкото въстание от Запорожието против полската шляхта през 1648 година Той е приет за хетман на Украйна, само че войната продължава, което го принуждава да потърси помощ от Русия – бел. ред.), който написа до Москва, с цел да минат под покровителството на съветския цар. Започва война с Полша. През 1654 година е подписано помирение с Полша. Тези земи – целият ляв бряг на Днепър, в това число и Киев, се причисляват към Русия, а целият десен бряг на Днепър остава при Полша “, заключи Путин.

Лекцията (вече 12 минути в изявлението – бел. ред.) стигна до Първата международна война и „ Австрия, която е залагала на концепциите за украинизацията “, а претекстът е „ да се отслаби врагът преди Първата международна война “.

Според Путин Втората международна война стартира поради отхвърли на Полша да съобщи град Данциг (Гданск), с цел да се обезпечи „ полски кулоар към Източна Прусия “.

„ Според Пакта „ Рибентроп-Молотов “ Западна Украйна би трябвало да мине към Съветския съюз. Така Русия си връща тези исторически земи. След успеха във Втората международна война всички тези територии принадлежат на Русия или Съветския съюз. А Полша, като отплата, получава западни елементи от Германия. Така се развива тази обстановка. При основаването на Съюз на съветските социалистически републики през 1922 година се основава Украинската руска социалистическа република, която преди този момент не е съществувала. Сталин упорства тези републики да са самостоятелни. По необяснима причина Ленин дава на новосъздадената република територии и хора, които в никакъв случай не са се наричали Украйна “, споделя още Путин.

„ След Втората международна война Украйна получава територии от Унгария и Румъния. Украйна е завършена по волята на Сталин. Не съм казвал на Виктор Орбан да вземе част от Украйна. Знам, че унгарците желаят да се върнат към историческите си земи “, добави той.

„ Ще споделя персонална история. През 80-те години минах с кола през Киев. Отидох в Западна Украйна. Всички имена на градове и села бяха на съветски и на маджарски. Нямаше нищо украинско. Там бяха запазили унгарския език, имена и облекло “, уточни Путин.

„ Западът се опасява повече от Китай, в сравнение с от Русия. Потенциалът е най-съществен. Това е най-силната стопанска система в света и пораства с бързи темпове. След 1991 година, когато Русия мислеше, че ще бъде приветствана в братското семейство на цивилизовани страни, това не се случи. Измамиха ни. Съединени американски щати дадоха обещание, че НАТО няма да се разшири на изток, само че се случи – пет пъти. Имаше пет талази. Толерирахме всичко това. Опитвахме да ги разубедим. Помните ли по какъв начин Борис Елцин беше в Съединени американски щати и приказва в Конгреса. Всичко, което сподели, бяха сигнали “, добави съветският президент.

„ Елцин беше отмъкнат в калта. Обвиниха го в алкохолизъм. Не разбирал нищо. Той разбираше всичко, мога да ви уверя. По време на среща с Бил Клинтън го попитах – „ Ако Русия изиска да влезе в НАТО, ще стане ли? “, като в началото ми отговори, че може да стане, а по-късно сподели, че това няма да се случи. Ако беше споделил, може би щеше да стане, в случай че имаше искрено предпочитание. Осъзнахме, че не сме добре пристигнали “, сподели Владимир Путин.

Снимка: Reuters

„ Изграждахме връзки със Съединени американски щати по внимателен метод. Многократно съм подчертавал, че не би трябвало да поддържат сепаратизма в Северен Кавказ, само че те продължиха. Дойде даже и военна помощ. Повдигнах въпроса и показах доказателства пред президента на Съединени американски щати. Казах на шефа на ФСБ да написа какъв е резултатът от диалога ми с президента. Имам писмо в архива, в което Централното разследващо ръководство на Съединени американски щати (ЦРУ) ни дават отговор, че работят с опозицията в Русия, мислят, че това е вярното нещо и ще продължат да го вършат “.

„ Когато Съединени американски щати започнаха да разполагат Противовъздушна отбрана системи в Европа, обяснението беше, че е против закани от Иран. Нашите оферти (за групова сигурност с Европа и Съединени американски щати – бел. ред.) бяха отхвърлени. Тогава споделих, че ще сме принудени да вземе контрамерки. Отговориха ми, че техните дейности не са против Русия и можем да вършим каквото желаеме. Разработихме хиперзвукови ракети и в този момент сме водачи в това. Обещаха ни, че НАТО няма да се разшири. После споделиха, че нищо не било на хартия. Стигнаха и до Украйна. През 2008 година споделиха, че вратата за Грузия и Украйна е отворена. Започнаха да развиват тази територия. Украйна трябваше да бъде неутрална страна, а през 2008 година портите бяха отворени. Не се бяхме разбрали по този начин. Всеки президент в Украйна разчиташе на електората с позитивни настройки към Русия “.

Според Путин Евромайдана в Украйна, почнал в края на 2013 година, е проведен от Централно разузнавателно управление на САЩ. Отказът на президента н Украйна Виктор Янукович да подпише съглашение за асоцииране с Европейския съюз се дължал на обвързаността на украинската стопанска система с тази на Русия.

„ Ние имахме отворена търговия с Украйна и нямахме мита. Споразумението с Европейския съюз предвиждаше да се отворят границите на Украйна. Ние казахме, че това не е в наш интерес и ще затворим нашите граници с Украйна. За митата приказвам. Янукович сподели, че има потребност от повече време да пресметна. Така се стигна до преврата. Разбира се, че Украйна търгуваше повече с Русия. Икономическите ни връзки бяха доста близки. Янукович не употребява нито полицията, нито армията. Това стана с поддръжката на Централно разузнавателно управление на САЩ. Работата е работа. Технически реализираха всичко. Смениха държавното управление, само че от политическа позиция това беше неточност “, изясни Путин.

Снимка: Reuters

50 минути след началото на изявлението водещият Тъкър Карлсън още веднъж зададе въпросът, с който стартира – какво ви принуди да нападнете Украйна през 2022 година.

„ Нямаше да си мръднем пръста, в случай че не беше Евромайдана. Никога не сме съгласявали Украйна да влиза в НАТО “, заключи Путин.

„ Украйна стартира тази война през 2014 година. Ние не сме я започвали през 2022 година. Това е опит да я спрем. Не сме постигнали нашите цели към този момент. Една от тях е денацификацията. Това е една от аргументите при неуспеха в договарянията в Истанбул. Лидерите във Франция и Германия ми споделиха – „ Как ще подпишат съглашение, когато си опрял револвер в главите им “. Съгласих се и изтеглих войските от Киев. Когато изнесохме войските си, украинските договарящи изхвърлиха всичко в кофата и се приготвиха за дълга борба благодарение на Съединени американски щати и спътниците в Европа “, твърди съветският президент.

„ След като се изтеглихме от Киев, президентът на Украйна забрани на който и да било да договаря с Русия. За да се съгласим с нещо, би трябвало да имаме разговор. Не мога да си спомня по кое време последно приказвах с Джо Байдън. Имаме си вътрешни работи. Говорих с него преди специфичната военна интервенция. Казах му, че прави историческа неточност. Казах му го неведнъж. Мисля, че ще съм правилен, в случай че спра дотук. Не е правилно да разясня. Не, не сме приказва след февруари 2022 година “, изясни Владимир Путин.

Казваме на Съединени американски щати - в случай че спрете да доставяте оръжия, всичко ще свърши за няколко седмици . Тогава можем да се договорим на някакви условия. Защо да му звъня? Какво да му кажа – доста се опасявам от оръжията ви в Украйна “, добави иронично той.

Разрастване на спора

„ Представям си единствено един вид, в който изпращаме войски против Полша – в случай че Полша ни нападне. Нямаме интерес. Не би трябвало бездънен разбор, с цел да се разбере, че нямаме интерес от световен спор. Това ще докара човечеството на ръба на заличаването. Плашат, че ще използваме тактически нуклеарни оръжия “, разяснява Путин.

Според него в Украйна има най-вече наемни бойци от Полша, Съединени американски щати и Грузия.

Снимка: Reuters

„ Попитахте ме какво ще стане, като се смени администрацията в Съединени американски щати. Въпросът не е кой е водачът. Джордж Буш направи неточности, свързани с Русия. Една от тях е тази през 2008 година. На персонално равнище имах положителни връзки с него. Такива ми бяха връзките и с Доналд Тръмп. Ако концепцията за превъзходството е съществена, обстановката ще остане същата, а ще се утежни. Най-много наказания са наложени против Русия, само че те не работят “, сподели той.

„ Володимир Зеленски пристигна на власт с обещания за мир. Когато пристигна на власт, разбра, че не би трябвало да влиза в конфликти с неонацистите. Той се смята за държавен глава. Признат е от Съединени американски щати, Европейски Съюз и останалата част от света. Никога не сме отказвали договаряния “.

„ Досега има крясъци Русия да понесе стратегически загуби по бойното поле. Сега осъзнават, че това е мъчно. Според мен това е невероятно. Сега би трябвало да мислят какво да вършат. Знам, че желаят, само че не знаят по какъв начин да го създадат. Безкрайната готовност в Украйна, нервността, вътрешните проблеми – рано или късно ще стигнем до помирение. Отношенията ни ще се възстановят “, сподели още съветският президент пред Тъкър Карлсън.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР